Brandvertragende kleding

Brandvertragende kleding is van levensbelang voor mensen die tijdens hun werk in aanraking komen met vonken, hitte, vlammen of elektrostatische lading. Denk bijvoorbeeld aan lassers, elektriciens, wegwerkers of mensen die werkzaam zijn in de sector van transport & logistiek, bouw, metaalconstructie, mijnbouw, automotive en stroomvoorziening. Door brandvertragende kleding te dragen worden vakmensen goed beschermd tegen vlammen en hitte. De kleding kan namelijk niet smelten of verder branden. Brandvertragende kleding is namelijk zo ontworpen dat deze verstijft of verrast bij aanraking met hitte of vlammen. Hierdoor kunnen de vlammen niet doordringen tot de huid. Op deze manier kan brandvertragende kleding het verschil maken bij een kwestie van leven of dood.

Werk jij ook in een omgeving waarin er een kans bestaat dat je wordt blootgesteld aan hitte of vonken? Of ben je een werkgever en ben je juist op zoek naar geschikte veiligheidskleding voor jouw werknemers? Bekijk dan eens onze uitgebreide collectie brandvertragende kleding, die volledig is afgestemd op de veiligheidscertificeringen. Onze brandvertragende kleding is bovendien ontworpen met specifieke beroepen en taken in gedachten en biedt daardoor de optimale bescherming in een specifieke situatie.

Hoe werkt vlamvertragende werkkleding?

Er bestaan twee soorten vlamvertragende werkkleding, namelijk inherent- en chemisch behandelde vlamvertragende kleding. Inherent vlamvertragende werkkleding is gemaakt van vezels die van zichzelf al brandvertragende eigenschappen hebben. Aangezien deze brandvertragende eigenschappen te danken zijn aan de moleculaire opbouw van de vezels, biedt inherent vlamvertragende werkkleding optimale bescherming gedurende haar totale levensduur. Chemisch behandelde vlamvertragende werkkleding heeft haar vlamvertragende eigenschappen dankzij een aangebrachte chemische finish. Dit zorgt ervoor dat er een vlamvertragend gas vrijkomt wanneer de katoenen vezel in contact komt met hitte. Dit gas beschermt zo de vezel en dus ook de drager van de kleding. Let op: vlamvertragende werkkleding is gemaakt met het doel om gevaarlijke situaties te voorkomen, niet om mensen langdurig te laten werken in een gevaarlijke situatie.

Vlamvertragende kleding

Brandvertragende kleding wordt ook wel vlamvertragende kleding genoemd. Er zijn een aantal verschillende veiligheidsnormen waaraan vlamvertragende kleding of brandvertragende antistatische kleding moet voldoen. Zo heb je als lasser bijvoorbeeld werkkleding nodig die voldoet aan de ISO 11611 norm. We zetten een aantal belangrijke veiligheidsnormen op een rijtje.

ISO 11611
ISO 11611 is gericht op de bescherming tijdens lassen en verwante werkzaamheden. Deze vlamvertragende veiligheidskleding moet beschermen tegen minimaal 15 spatten gesmolten metaal, vlamcontact en UV-straling in twee klassen. Verder moet de navlamtijd en nagloei minder dan 2 seconden duren, zodat er geen gatvorming kan ontstaan en zodat het materiaal niet gaat scheuren of smelten.

ISO 11612
De ISO 11612 norm is van toepassing op brandvertragende kleding voor werknemers die af en toe worden blootgesteld aan hitte en vuur. Dit betreft niet de beschermende kleding voor lassers en brandweerlieden. Kleding die voldoet aan de ISO 11612 norm biedt bescherming tegen kleine vlammen, stralingswarmte, convectieve warmte, gesmolten ijzer of gesmolten aluminium.

EN IEC 61482
De EN IEC 61482 norm richt zich op bescherming tegen de thermische gevaren van elektrische vlamboog. Een elektrische vlamboog kan worden vergeleken met een bliksem die toeslaat in een elektrische installatie door kortsluiting of een andere storing.

ISO 14116
De ISO 14116 norm betreft kleding met een beperkte vlamverspreiding. Deze brandvertragende kleding wordt gemaakt van vlamvertragende materialen, wat wil zeggen dat het materiaal maar minimaal verder brandt als het in aanraking komt met vlammen. Het materiaal zal doven bij verwijdering van de vlam.

EN 1149
EN 1149 betreft bescherming tegen de elektrostatische oplading bij bijvoorbeeld een brand of explosie en brand. Wanneer materialen voldoen aan deze norm voorkomen de opbouw van statische lading en dus ook het optreden van spontane ontladingen (die grote risico’s met zich meedragen in explosiegevaarlijke omgevingen).

Brandvertragende kleding kopen

Zoals je hebt gelezen is brandvertragende kleding van cruciaal belang tijdens werken in gevaarlijke omgevingen. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan een vlam, kan brandvertragende kleding het verschil maken tussen leven en dood. Brandvertragende kleding kopen is daarom een belangrijk onderdeel binnen je bedrijf waar voldoende aandacht aan moet worden besteed. Je moet namelijk een bewuste en veilige keuze kunnen maken, zodat jij of jouw werknemers te allen tijde goed beschermd zijn in onveilige situaties. Bij Totaal Textiel kun je brandvertragende kleding kopen die is afgestemd op allerlei verschillende soorten situaties en beroepen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken op het gebied van veiligheidskleding en je met een gerust hart de werkvloer kunt betreden. Neem bij eventuele vragen contact met ons op! Met onze uitgebreide kennis en expertise helpen we je graag verder bij het uitzoeken van brandvertragende kleding of werkkleding voor de zorg, beveiliging, horeca en meer!

AMERIKAANSE OVERALL / BRETELBROEK HAVEP® Multi Protector – MODEL 20002
Naam

Verdekte ritssluiting, 2 zijzakken met klep, borstzak met klep en pennenzakje, achterzak met klep, duimstokzak met klep, elastiek in rug, verstelbare schouderbanden met elastiek, reflectieband.

Meer informatie
AMERIKAANSE OVERALL / BRETELBROEK HAVEP® Multi Protector – MODEL 20007
Naam

Verdekte ritssluiting, 2 zijzakken met klep, borstzak met klep en pennenzakje, achterzak met klep, duimstokzak met klep, kniezakken binnenzijde, elastiek in rug, pijpen met steldrukkers, verstelbare schouderbanden met elastiek, reflectieband.

Meer informatie
AMERIKAANSE OVERALL / BRETELBROEK HAVEP® Multi Shield – MODEL 20253
Naam

Verdekte ritssluiting, 2 ingezette zijzakken met verdekte drukknoop, ruime borstzak met klep, ruime achterzak met klep, loshangende duimstokzak met klep, loshangende dijbeenzak met klep en extra opbergmogelijkheden door de geïntegreerde GSM-zak en D-ring voor badgehouder, makkelijk toegankelijke kniezakken met opening aan bovenzijde afsluitbaar met klep en klittenband, voorgevormde broekspijpen voor zeer goede pasvorm.

Meer informatie
AMERIKAANSE OVERALL / BRETELBROEK Vlamvertragend HAVEP® Guard – MODEL 20032
Naam

Verdekte ritssluiting, 2 ingezette zijzakken, 2 borstzakken met klep, 2 achterzakken met klep, 2 dijbeenzakken met klep, kniezakken, duimstokzak met klep, pijpen met steldrukkers, verstelbare schouderbanden met elastiek.

Meer informatie
HEMD LANGE MOUW Vlamvertragend HAVEP® Multi 5 safety – MODEL 1648
Naam

verdekte drukknoopsluiting, 2 borstzakken met klep, manchetten met verdekte drukknopen, reflecterende piping.

Meer informatie